Paaseitjes

Eentje uit de oude doos (2013), maar zeker nog interessant met de krokusvakantie en Pasen in het vooruitzicht.

Met de krokusvakantie in het vooruitzicht, ging ik op zoek naar een nieuwe knutsel-frutsel-uitdaging.  Het breien in de kerstvakantie vond ik zeker leuk, maar nu had ik zin in iets anders.  Op Pinterest ging ik op zoek naar leuke ideetjes.  En kwam ik onder andere op deze link terecht: http://boutiquetbs.blogspot.be/2011/04/big-eggsbaskets-just-in-time-for-easter.html
Dit leek me een leuk idee en ik ging ten rade bij wat creatieve zielen in de vriendenkring.

En toen werd het tijd om het materiaal te verzamelen:

– vrolijke kleurtjes van split-katoen – werden uitgezocht uit de massa’s kleuren die bij mijn ouders nog overbleven na jaren ‘kruisjessteek’ naaien op vakantie (nostalgie!)

– een reeks waterballonnen

– één of andere vorm van textiel verharder – en daar werd over nagedacht

Met Maxim op logement, had ik een vrije zaterdag.  In de voormiddag naar de naaiwinkel om nog wat extra draad te kopen.  En daar ineens maar advies gevraagd voor een textielverharder.  Daar werd  ‘PowerTex’ geadviseerd, suikerwater kon volgens haar ook, maar is minder stevig.  Dus reed ik ook nog snel door naar de crea-winkel om die verharder te halen.  Daar twijfelden ze aan mijn kunnen; mevrouw ‘PowerTex’ – de specialiste – was net aanwezig om een workshop te geven – zag niet goed hoe ik het zou aanpakken, met die fijne draad.  Maar uiteindelijk kon ik haar toch overtuigen, ze dacht dat ik het met stikgaren ging doen.

IMG_1406

Terug thuis kon ik niet meer wachten, ik moest en zou beginnen, ook al was de tijd beperkt.

– Blaas de ballonnen op.  Als je net zo’n stevige ballonnetjes hebt als ik, doe je dat beter in een paar keer, of met een ballonpompje.  Ik blies ze niet allemaal even groot op.  Dit geeft naast de verschillende kleuren nog meer variatie.

– Neem een paar lege WC-rolletjes of een lege rol keukenpapier en snijd deze in ringen van ongeveer 2cm.  Die kan je later gebruiken om je ingewikkelde ballonnen op te laten drogen.

– Zorg voor een stevige tafeldoek of onderlegger die vuil mag worden en blijven… Best ook kledij die ‘stuk’ mag of een schort.

– Doe een bodem PowerTex in een laag potje.

– Neem je splitkatoen en beslis hoe je de kleuren gaat verdelen.  Ik begon met één-kleurige eitjes, maar vond dat niet zo geslaagd.  En ben dus heel snel overgeschakeld naar twee-kleurige eitjes.
Voor elke ballon gebruikte ik 2x een halve ‘tros’.  Elke tros is ongeveer 8m, dus 2x 4m draad.  Bij de eerste reeks heb ik de ‘split-katoen’ zelfs geprobeerd te splitsen.  Maar 4 m draad splitsen zonder hulp, alleen maar stoelpoten ed om de draad vast te houden…daar is eigenlijk geen beginnen aan.  Dus dat was goed voor 1 ballon.

– Neem je ballon en je draad.  De eerste 1,5 cm draad liet ik droog en knoopte ik rond de knoop van de ballon.  Vanaf dan trek je draad door de textielverharder.  Voordat je de ‘natte’ draad rond de ballon draait, duw je met je vingers het meeste ‘lijm’ eruit.  Dit is een vies en plakkerig werkje.  De draad blijft ook niet op zijn plaats, waardoor heel je ballon vol hangt met de ‘lijm’.
Je kan je draad er steeds omdraaien in 1 richting, of kriskras door elkaar.  Dit vind ik zelf het mooiste.

IMG_1408IMG_1412
Halverwege moest ik stoppen om Maxim op te pikken bij oma en opa.  Toen ik nadien thuis kwam, was er al 1 ballon aan het krimpen.  Doordat de draad nog niet was opgedroogd, was de draad volledig ‘ingestort’.  Bij de andere ballonnen merkte ik dat er tussen de draad een dunne film van de textielverharder lag.  Omdat dat niet de bedoeling was, ging ik toch op zoek naar een alternatief.

Uiteindelijk ging ik toch voor suikerwater.  Voor 1 dl water, heb je 100 gram suiker nodig.  Je verwarmt het water en laat de suiker er in smelten.  Zodra het water afgekoeld is, kan je het gebruiken op dezelfde manier als de textielverharder.  Nadien blijken de draden inderdaad minder stevig, maar doenbaar.  Maar deze eieren zijn veel mooier, omdat er geen dun laagje lijm tussen de draden zit.

Ondertussen hangen de eitjes aan de verlichting.  Heel fleurig en vrolijk.

IMG_1411

Links:

– textielverharder – PowerTex: http://www.powertex.be/nl/product/powertex-transparant-500-g/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s